Maden Sanayii İşverenleri Sendikası (MASİS) Başkanı Naci İlci, Orman Kanunu’nun 16. Maddesinin Uygulanması Hakkında Yönetmeliğin değiştirilmesini istedi.
MASİS Başkanı Naci İlci, Resmi Gazete’de yayımlanan Orman Kanunu’nun 16. Maddesinin Uygulanması Hakkında Yönetmelik ile ilgili endişelerini dile getirdi. İlci, bu düzenlemeyle ormanlarda madencilik faaliyetlerine yönelik verilen izinler, rehabilitasyon süreçleri ve izinler için alınacak ücretlerle ilgili yeni kurallar getirildiğini belirtti.
Orman Kanunu 16. Maddesine Tepki
Yeni düzenlemeler kapsamında getirilen 150 hektar sınırlandırmasının, madencilik faaliyetlerini ekonomik açıdan sürdürülemez hale getireceğini ifade eden İlci, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Yeni düzenlemeyle orman alanlarında madencilik faaliyetlerinde bulunmak zorken artık imkansız hale getirilmiştir. Yasal düzenlemeler sektörün gerçekleri bilinmeden yapıldığında sonuç maalesef bu oluyor. Bu sınırlamayla fizibilitesi sarsılan madencilik projeleri tek tek rafa kaldırılacak, on binlerce çalışan işsiz kalacaktır. Orta Vadeli Program’da yer alan madencilik alanındaki hedeflerle asla örtüştüremediğimiz bu düzenlemeden henüz yol yakınken vazgeçilmeli, sektörün sesine kulak verilmelidir.”
“Madenciler, oluşturulan kasıtlı algının kurbanı olmamalı.”
İlci, yönetmelik değişikliğinin mevcut sorunları çözmediğini ve aksine sektörü daha da zor bir duruma soktuğunu vurgulayarak şunları ekledi:
“Bizler maden işverenleri olarak, ‘sektörün ülke ekonomisine katkısını nasıl daha da artırabiliriz’ diye çalışırken, istenmeyen bir iş kolu olduğumuzu hissettiren bu gibi yasal düzenlemelerle tüm moral ve motivasyonumuzu yitiriyoruz. Madencilik faaliyetleri sonrası hem ülke ekonomisine değer kazandıran hem de çalıştıkları sahaları rehabilite edip orman varlığını koruyan madenciler, ormanlık alanların sadece binde üçünde madencilik yapılmasına rağmen tüm ormanların madenciler tarafından katledildiğine yönelik oluşturulan kasıtlı algının kurbanı olmamalı.
“İlci ayrıca, doğayı korumanın ve karbon ayak izini azaltmanın önemine dikkat çekerek, “Odak noktamız doğayı koruyarak karbon ayak izimizi azaltmaksa yeşil enerji yatırımlarına neden engel oluyoruz?” diyerek yönetmeliğin tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.
Daha önce de Anadolu Madenciler Derneği (AMD) Başkanı Hasan Yücel, Orman Kanunu’nun 16. maddesinin madencilik sektörüne büyük zarar vereceğini belirterek gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etmişti.
AMD Başkanı Hasan Yücel Yayımlanan Orman Kanununa Tepki Gösterdi Haberi İlginizi Çekebilir