Scroll Top

Madenciler, Doğal Afetlerde Hayati Bir Meslek Grubu Haline Geldi

madenciler-dogal-afetlerde-hayati-meslek

Madenciler, Doğal Afetlerde Hayat Kurtaran Öncü Bir Meslek Grubu Haline Geldi

Sabah Gazetesi’nin, Madenciler Günü için hazırlamış olduğu özel haberde, madencilerin, mesleklerinde edindikleri deneyim ve eğitimle, doğal afetlerde hayat kurtarma görevlerinde ön saflarda yer aldığı ve özellikle 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli depremlerde, madenciler binlerce kişinin enkaz altından kurtarılmasına katkıda bulunulduğu dile getirildi. Bu süreçte Türkiye, madencilerin kullandığı “domuz damı” yöntemini öğrenerek arama-kurtarma çalışmalarında yeni bir boyut kazandığına vurgu yapıldı.

Ayrıca haberde madencilikle alakalı birçok ayrı bilgi yer aldı.

Afet Mücadelesinde Eğitimin Önemi Çok Büyük

Madencilerin afetlerle mücadeledeki başarısının temelinde mesleki deneyimlerinin yanı sıra aldıkları sürekli eğitimler bulunuyor. Bu kapsamda, 2019’dan beri düzenlenen Maden Kurtarma Yarışmaları, ekiplerin bilgi ve becerilerini geliştirmeleri için bir fırsat sunuyor. Türkiye Madenciler Derneği (TMD) öncülüğünde gerçekleştirilen bu yarışmanın sonuncusu, 17-20 Eylül 2023 tarihlerinde Kütahya Tavşanlı’da düzenlendi. Bu yıl, 15 takım ve 100 madenci çeşitli kategorilerde yeteneklerini sergiledi.

Altı Kategoride Yarıştılar

Yarışma; yerüstü ve yeraltı arama-kurtarma, yangına müdahale, araç kazalarına müdahale, kimyasal olaylara müdahale (HAZMAT) ve takım yetkinliği olmak üzere altı farklı kategoride düzenlendi. TÜPRAG ve Çayeli Bakır ekipleri bu yılki yarışmada birinciliği paylaştı.

Yarışmanın Uluslararası Boyuta Taşınması Planlanıyor

Yarışmanın uluslararası bir boyuta taşınması hedefleniyor. TMD Başkanı Mehmet Yılmaz, bu tür etkinliklerin bilgi ve beceri transferi açısından kritik olduğunu belirterek, “TMD olarak yangın, sel, deprem gibi büyük felaketlerde bu etkinlikler sayesinde oluşan iletişim ağının ne kadar önemli olduğunu gördük” dedi.

3 Bin Madenciye Kapsamlı Eğitim Verilecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, yıl sonuna kadar 3 bin madencinin kaza ve afet eğitimi alacağını açıkladı. Bu kapsamda, 11 eğitim parkuru oluşturulacak ve madenciler tam donanımlı bir şekilde afetlere müdahale için hazır hale getirilecek. Bu çalışmalar, özellikle depremlerde ilk 24 saatteki müdahalenin kritik rolü dikkate alınarak yürütülüyor.

“Bizim İçin Önce İnsan”

TMD Başkanı Mehmet Yılmaz, madencilerin her zaman halkın yanında olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Madencileri zor günlerde, 6 Şubat depreminde gördük. Ondan önceki depremlerde de benzerini yaşadık. İzmir ve Bodrum civarındaki yangınlarda da gördük. Madenci doğayı koruyan, insanı ve çevreyi önceleyen bir yaklaşımla bu tür felaketlerde canını dişine takarak aktif rol alır.”

Yılmaz, 6 Şubat 2023 depremlerinde yaklaşık 10 bin madencinin çalışmalara katıldığını ve birçok vatandaşın enkazdan sağ çıkarılmasında etkili olduklarını belirtti. “Bizim için madenciliğin temelinde ‘önce insan ve çevre’ anlayışı yatıyor. Daha sonra katma değer yaratmak geliyor. Bu anlayışla hareket ediyoruz” dedi.

Site Haritası