Scroll Top

İliç İçin 2. Bilirkişi Raporu: ÇED İhlali Yok

ilic-ced-ihlali

İliç’te Altın Madenine İlişkin Bilirkişi Raporu: ÇED İhlali Tespit Edilmedi

Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeninde meydana gelen kazaya ilişkin Başsavcılık tarafından görevlendirilen 12 profesörden oluşan Bilirkişi Heyeti, işletmenin faaliyetlerini Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu doğrultusunda yürüttüğü sonucuna vardı.

Heyet, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ÇED onayı sürecinde mevzuata aykırı bir durum tespit edilmediğini ve yetkililerin kusursuz olduğunu belirtti. Olay sonrası insan sağlığını olumsuz etkileyen bir durumun görülmediği ifade edilen raporda: “İçeriğindeki siyanür, metan, arsenik değerinin olması gerekli seviyede bulunduğunun tespit edildiği” belirtilirken, “toz, gürültü ve atık/ atık sularla ilgili parametrelerin saha ölçümlerinde sınır değerleri aşmadığı gözlemlenmiştir…” ifadeleri yer aldı.

Heyet, kazanın oluşumunda yığın liçi alanının mühendislik tasarımındaki problemlere dikkat çekti. Raporda, yığın liçinin depolanmasının ciddi mühendislik hesaplamaları gerektirdiği ve bu hesaplamaların saha gözlemleriyle tespit edilmesinin mümkün olmadığına vurgu yapıldı.

Hava, Su ve Atık Su Kalitesinin Sağlık Açısından Güvenli Olduğu Tespit Edildi

Raporda yer alan ölçüm sonuçlarına göre, maden çevresindeki hava, su ve atık su kalitesinin ulusal sınır değerlerin altında olduğu tespit edildi. Numunelerden elde edilen sonuçlar, insan sağlığını tehdit eden bir duruma rastlanmadığını ortaya koydu.

Bilirkişi Heyeti, “Elde edilen ölçüm sonuçları incelendiğinde, ÇED taahhütlerinin yerine getirildiği ve okunan değerlerin Kimyasal Maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik gerekliliklerinin altında olduğu görülmüştür…” ifadesine yer verdi.

‘‘Çevre ve Şehircilik Bakanlığına Bir Kusur İthaf Edilmesi Doğru Değildir’’

Raporda, “Her koşulda zaten deprem kaynaklı dinamik yükleri dikkate alarak tasarlanması gereken kaymanın, patlatma kaynaklı geliştiğini söylemek doğru değildir. ÇED Raporu’nun onaylaması konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bir suç/kusur ithaf edilmesi doğru değildir.” denildi.

Ayrıca, ÇED Raporu’nu onaylayan Bakanlık personeli ve ilgili kurullara yönelik herhangi bir suçlama ya da kusur atfedilemeyeceği vurgulandı.

“HUKUKA VE MEVZUATA AYKIRILIK BULUNMUYOR”

Raporun sonuç kısmında yer alan değerlendirme, durumu şu şekilde özetlemektedir:

“Kazalar genellikle tasarım ve/veya işletme hatalarından kaynaklanıyorsa, ÇED Raporu sorumlu tutulamaz… Anagold A.Ş Çöpler Kompleks Madeni 2. Kapasite Artışı ve Flotasyon Tesisi Projesi ÇED Olumlu Kararı’nda herhangi bir şekilde hukuka ve mevzuata aykırılık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır..” ifadelerine yer verildi.

Site Haritası