Akşam Gazetesi Köşe Yazarı Yusuf Alabarda; “Asılsız iddialar ile ya da manipülasyonlar ile başta altın madeni üretimimiz olmak üzere hiçbir alanda maden üretiminde frene basılmamalı.”
Yusuf Alabarda, Akşam Gazetesi’ndeki köşe yazısında, Türkiye’nin madencilik konusunu ele alarak bu alandaki tartışmaların önemine değiniyor. Yazısında, “Ne ala memleket, istediğin her konuyu iddia kalıbına sokarak dolaşıma koy, bırakın kuyudaki taşları millet çıkartsın” ifadesiyle, özellikle siyasi mücadelelerde asılsız iddiaların nasıl bir baskı ortamı oluşturduğunu vurguluyor. Alabarda, madenciliğin ülke ekonomisi açısından kritik bir öneme sahip olduğunu belirtiyor.
Endüstri devrimi ve küreselleşmenin etkisiyle üretim ve tüketim alışkanlıklarının değiştiğini ifade eden Alabarda, günlük hayatta kullandığımız eşyaların hammaddelerinin yerin altından geldiğini hatırlatıyor. Türkiye’nin doğalgaz üretiminin önemine de dikkat çeken yazar, maden çıkarma konusunun tartışmalarla dolu olduğunu ve Çöpler Maden İşletmesi ile ilgili iddialara yanıt veren firmanın, asılsız suçlamalarla karşı karşıya kaldığını belirtiyor.
Alabarda, Türkiye’de 2001 yılından itibaren başlayan altın üretiminin, 2024 itibarıyla 20 maden alanında sürdüğünü ve 2000-2022 yılları arasında 453 ton altın üretimi yapıldığını vurguluyor. Son olarak, asılsız iddialar ve manipülasyonlar karşısında madencilik faaliyetlerinin durmaması gerektiğini, çevre koruma ve iş sağlığı tedbirlerinin en yüksek standartlarda uygulanarak ülke ekonomisine katkının artırılması gerektiğini belirtiyor.