OVP, Yerli Madenciliği Hızlandıracak
TOBB Madencilik Meclisi Başkanı İbrahim Halil Kırşan, Türkiye’nin maden ihtiyacını yerli kaynaklarla karşılamada yeni Orta Vadeli Program’ın (OVP) önemli bir dönüm noktası olacağını belirtti. OVP’nin, madencilik sektörünü geliştirmek ve ülkenin cari açığını azaltmak adına büyük fırsatlar sunduğunu ifade etti.
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan OVP, geçtiğimiz yıl Eylül ayında yürürlüğe girmişti. 2025-2027 yıllarını kapsayan güncellenmiş OVP, 5 Eylül tarihinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın katılımıyla açıklandı.
Kırşan, OVP’nin Türk madenciliği açısından büyük fırsatlar sunduğunu belirterek, programın, On İkinci Kalkınma Planı hedefleriyle uyum içinde olduğunu söyledi. Kırşan, “OVP’de dünyadaki genel geçer güncel kavramlar olan iklim değişikliği, yeşil dönüşümün hızlandırılması, sera gazı emisyonlarının azaltımı, sıfır atık uygulamaları, Avrupa Yeşil Mutabakatı (AYM), Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) ve döngüsel ekonomi kavramları ışığında bir önceliklendirme göze çarpıyor. Bu belge, yatırım ortamını iyileştirerek sürdürülebilir büyümeyi hedefliyor” dedi.
Cari Açığı Kapatmada Madencilik Kritik Rol Oynayacak
OVP’de madenciliğin, enerji sektöründen sonra cari açığın kapatılmasında kilit bir rol oynayacağını belirten Kırşan, “Türkiye’nin cari açığında enerjiden sonra en önemli kalem olan madencilik ürünlerinin etkisi hissedilmiş olacak ki Orta Vadeli Program’da madencilik sektörü ile ilgili maddeler İthalat Bağımlığının Azaltılması başlığı altında ele alınıyor. Maden ve minerallerin ithal edilmeden yurt içi rezervlerden karşılanması halinde Türkiye’nin cari açığının kapatılması hedefinde madencilik sektörü kilit rol oynayacak.”
İzin Süreçlerinin Tek Elden Yönetilmesi Gerekiyor
Sektördeki en önemli sorunlardan birinin karmaşık ve uzun izin süreçleri olduğunu vurgulayarak, bu durumun madencilik faaliyetlerinin önünde büyük bir engel teşkil ettiğini belirten Kırşan, “Madencinin ruhsat alması yetmiyor, mülkiyet izinlerini alabilmesi için ilgisine göre orman, mera, Hazine veya şahıslardan izin alması gerekiyor. Çevresel Etki Değerlendirme sürecinde de birçok kurumdan görüş alınıyor ve süreç uzuyor. Tek elden bir yönetim sistemi geliştirilebilirse bütün bu sıkıntı ve zorluklar aşılmış olacak” diye konuştu.
Madenciliğin Kamu Yararı Olarak Tanımlanması Gerekli
Kırşan, madenciliğin “kamu yararına yapılan bir faaliyet” olarak tanımlanmasının sektördeki algıyı olumlu yönde değiştireceğini savundu. Özel sektör eliyle yapılan madencilik faaliyetlerinin genellikle sadece kâr amacı güden girişimler olarak algılandığını belirten Kırşan, “Kamu yararı kavramı, yatırım güvencesini artıracak sürdürülebilir madencilik faaliyetinin güvencesi haline gelmiş olacak” şeklinde konuştu.
Yatırım Ortamının İyileştirilmesi ve Uluslararası İşbirlikleri
Kırşan, OVP’nin madencilik sektörüne büyük katkılar sunacağını ve yatırım ortamının iyileşmesine destek olacağını belirtti. Ayrıca, Türk Devletler Topluluğu (TDT) ile işbirliklerinin geliştirilmesinin, Kafkasya bölgesindeki maden ve mineral potansiyelinin değerlendirilmesine olanak sağlayacağını dile getirdi.
Geçmişte Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından Türkiye Varlık Fonu’na devredilen 20’den fazla maden ruhsatının OVP’de ilk kez yer bulduğuna dikkat çeken Kırşan, “Ülkemizin cari açığının azalmasına yardımcı olacak şekilde bunların üretilmesine atıf yapılması da sektör açısından önemli bir yenilik. Böylece bu konu da OVP’de ilk defa kendine yer buldu” dedi.
Dijital Dönüşüm ve Altyapı Yatırımları Madenciliği Destekleyecek
OVP’de madencilik sektörüne yönelik dikkat çekici bir başka unsurun da dijital dönüşüm ve altyapı geliştirmeleri olduğuna işaret eden Kırşan, yapay zeka uygulamalarına yer verilmesinin tedarik zincirlerini güçlendireceğini, lojistik, demir yolu ve liman bağlantılarının iyileştirilmesinin sektör açısından kritik yapısal değişiklikler getireceğini belirtti.
İlgini Çekebilecek Başka Haber: Türkiye, Madencilikte Yerli Kaynak Kullanımını Artırmayı Hedefliyor: Yeni Orta Vadeli Program Yayımlandı