Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, demir çelik sektörünün 2025 yılı için uluslararası etkinliklerle küresel pazarda daha güçlü bir konuma ulaşmayı hedeflediğini açıkladı. Avrupa’dan Orta Doğu’ya kadar pek çok bölgede düzenlenecek etkinliklerin ve projelerin detaylarını paylaştı.
Uluslararası Etkinliklerle Demir Çelik Sektörüne Katkı Sağlanacak
Başkan Ertan, sektörün 2025 hedefleri kapsamında “2025 yılında Avrupa’dan Orta Doğu’ya, sürdürülebilirlik odaklı projelerden ticaret heyetlerine kadar gerçekleştireceğimiz pek çok faaliyet, firmalarımızın küresel pazarda güçlenmesi için önemli bir zemin oluşturacak. 6-8 Mayıs 2025 tarihlerinde İtalya Milano’da Made in Steel Fuarı’nda güçlü bir temsil ile yer alacağız. Dünya yenilenebilir enerji alanında muazzam atılımlar içinde. Ülkemizin de bundan faydalanabilmesi bizim önceliğimiz. Bu yüzden 8-10 Nisan 2025 tarihlerinde Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da türbin teknolojileri ve rüzgar enerjisi ekipmanları üreticilerini buluşturacak Rüzgar Enerjisi Zirvesi Wind Europe’da önemli iş birlikleri sağlayacağız.’’ ifadelerini kullandı.
Yenilenebilir enerji alanındaki küresel gelişmelere dikkat çeken Ertan, Almanya’nın Münih kentinde düzenlenecek Intersolar Europe Fuarı’na da 2025’te tekrar katılacaklarını ve bu alandaki gelişmeleri yakından takip edeceklerini belirtti.
Yeşil Dönüşüm Projeleri Gündemde
2025 yılında sektörün sürdürülebilirlik hedeflerine yönelik önemli adımlar atılacağını vurgulayan Ertan, “AB Yeşil Mutabakatı ve temiz üretim hedefleriyle uyumlu projemizde, firmalarımızın yönetim süreçleri ve verimliliği geliştirilerek yeni pazar dinamiklerine uyum sağlamasını hedefliyoruz. 2025 yılında başlatmayı planladığımız Yeşil Akademi Programı ile de üye firmalarımızın personellerine yönelik sürdürülebilirlik ve yeşil üretim konularında eğitimler sunarak sektörde farkındalığı artırmayı amaçlıyoruz.” dedi.
Sınırda Karbon Düzenlemesine Uyum Sağlanacak
Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması (SKDM) konusunda da hazırlıkların sürdüğünü belirten Ertan, “Karbon Yönetimi İçin Kümelerarası İşbirliği” projesi kapsamında 18-23 Kasım 2024 tarihinde Almanya’nın Hamburg kentine yönelik bir çalışma ve inceleme ziyareti gerçekleştireceğiz. Sınırda karbon düzenleme mekanizması konusunda ihracat yapan firmaların kapasitelerini geliştirmek, AB ile bilgi, deneyim alışverişi yapabilmek adına gerçekleştirilen ziyaret ile Ege Bölgesi demir çelik sektörünün, 1 Ocak 2026 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecek Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizmasına (SKDM) uyumunun sağlanması ve rekabetçi yapısının korunması için destek olmayı amaçlıyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Orta Doğu Pazarında Yeni Fırsatlar
Orta Doğu pazarına yönelik çalışmalara da değinen Ertan, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin ardından Kuveyt’in, altyapı ve üstyapı yatırımlarıyla sektörde büyük fırsatlar sunduğunu söyledi. “Mayıs ayında Kuveyt’e yönelik bir sektörel ticaret heyeti düzenleyerek firmalarımızın bu pazardaki potansiyelden azami faydayı sağlamasını hedefliyoruz” dedi.