Anagold Altın Maden Ocağı Basına Kapılarını Açtı
Erzincan’ın İliç ilçesindeki Anagold Altın Madeni’nde geçtiğimiz yıl yaşanan toprak kaymasının ardından faaliyetleri duran Anagold Madencilik uzun süre sonunda kapılarını basın mensuplarına açtı.
Maden yetkilileri, alınan yeni güvenlik önlemleri, eğitim süreçleri ve teknolojik yatırımlar hakkında kapsamlı bilgilendirme yaptı.
Olayın Ardından Güvenlik Prosedürleri Yenilendi
13 Şubat 2024’te meydana gelen heyelanda, 9 işçi toprak altında kalarak yaşamını yitirdi. Çalışmalarla cansız bedenlerine ulaşılırken, soruşturma kapsamında 12 kişi tutuklandı. Olayla ilgili devam eden mahkeme sürecinde bazı sanıklar adli kontrolle serbest bırakılırken, kıdemli mühendisler ve yöneticilerden 5 kişi hâlen tutuklu durumda.
Geçtiğimiz yıl yaşanan toprak kaymasının ardından faaliyetleri duran Anagold Madencilik uzun süre sonunda kapılarını basın mensuplarına açtı. Olayla ilgili devam eden mahkeme sürecinde bazı sanıklar adli kontrolle serbest bırakılırken, kıdemli mühendisler ve yöneticilerden 5 kişi hâlen tutuklu durumda.
Maden sahasında gerçekleştirilen basın turunda, firmanın hukuk direktörü Cem Aktolgalı ve kurumsal iletişim müdürü Onur Acar yeni güvenlik protokollerini ve iyileştirme adımlarını aktardı. Yetkililer, işletmenin yeniden açılmasına yönelik tüm süreçlerin en üst düzey güvenlik standartlarına uygun olarak sürdürüldüğünü belirtti.
Tahliye Planı Devreye Geçti
Facianın yaşandığı gün maden sahasında 50 kişilik bir ekip çalışıyordu. Çalışanlardan bazılarının çatlakları fark etmesi üzerine, şirketin “İşi Durdurma Hakkı” uygulandı ve tahliye işlemi hızlıca tamamlandı. Aktolgalı, ”Olaydan önce orada 50 kişilik ekip sabah çalışmaya başlamıştı. Hemen çatlaklar görülünce bizim iş yeri eğitimimizde var, her çalışan arkadaşımız işi durdurabilir güvenli olmadığını gördüğünde. Çatlakları gören arkadaşlarımız aslında eylem planına göre görevleri olmamasına rağmen 50 arkadaşımızı oradan tahliye ettiler” dedi.
Güvenlik ve İzleme Sistemleri Güçlendirildi
Anagold Altın Madeni, heyelan sonrası güvenliği artırmak amacıyla yeni radar sistemleri kurduklarını açıkladı. Aktolgalı, “Maden ocağında 4 radarla izleme yapıyoruz. Gelecek olan yeni radarlarımız var. Tekrar bütün politika ve prosedürlerimizi gözden geçiriyoruz. Şu anda çalışmaların tam bir güvenlikle yapılması önemli. Bütün çalışanlarımızı yeniden eğitim süreçlerine aldık. Teknik imkanlarımızı, tesisimizi yeniden gözden geçiriyoruz. Hiçbir eksiğimiz olmadan yeniden faaliyete geçmek istiyoruz.”dedi.
Aktolgalı, “Bölge Halkı Açılmamızı İstiyor”
Yetkililer, İliç ilçesinin bir madencilik merkezi haline geldiğini ve yerel halkın madeni desteklediğini belirtti. Aktolgalı, “Aslında burası bir madencilik ilçesi oldu. Çalışanlarımızın yüzde 60’ı ilçeden. Bölge halkı açılmamızı istiyor. Burada 600’den fazla çalışanımız vardı. 187 kişiyi ağustos ayında çıkardık. Onlar için ciddi bir paket önerdik, arkadaşlarımız da kabul etti. Zaten yeniden işçiye ihtiyacımız olduğunda ilgili arkadaşlara gideceğiz. Halen 400 çalışanımız bizimle beraber. Yine yüklenici olarak çok sayıda yerel firmayla çalışmalarımız devam etmekte. Çalışanlarımızın durumu bizim için hayati öneme sahip. Olabildiğince çalışanlarımızla devam etmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Anagold Maden İçin 2 Bin İmza Toplandı
Maden Faaliyetlerinin Yeniden Başlatılması İçin Çalışmalar Sürüyor
Anagold yetkilileri, tüm politika ve prosedürlerin gözden geçirilerek faaliyete geçmeyi hedeflediklerini belirtti. Kurumsal İletişim Müdürü Onur Acar ise taşeron firmalarla birlikte yaklaşık 3 bin kişilik bir iş gücüne sahip olduklarını ve iş gücünü koruma çabalarının sürdüğünü ekledi: “Taşeronlarımızla birlikte yaklaşık 3 bin kişiye yakındık. 630 kişilik Anagold firmasından 187 kişiyle maalesef yollarımızı ayırmak zorunda kaldık. Taşeronlarımızdan da ilk etapta 400 kişi, akabinde de 300 kişi gibi bir işten çıkarma söz konusu oldu. Şimdi hem taşeronlar hem biz mümkün olduğunca çalışanlarımızı tutmaya çalışıyoruz.” dedi.